Beheer en onderhoud

Beheer en onderhoud

In Kerckebosch woon je in het bos. Dat betekent geen aangeharkt plantsoen en natuur tot aan de voordeur. De natuur vanuit de omgeving (bos / heide) loopt door tot de gevel, erfgrenzen en wegen.

 

Beheer van het groen in de openbare ruimte

De Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) onderhoudt en monitort het groen in de openbare ruimte tijdens de wijkontwikkeling. Hierna neemt de gemeente Zeist het onderhoud over. Het kan gebeuren dat het groen / de nieuwe natuur niet aan slaat. Dit leidt dan tot aanpassingen of het opnieuw aanplanten van groen. In Kerckebosch planten we groenvoorzieningen aan tussen ca. oktober en februari. Afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals droogte en vorst. Overig onderhoud gebeurt door het hele jaar heen.

 

In het voorjaar is het soms lastig te zien wat er harder groeit: kruidenmengsel of onkruid. Het kruidenmengsel ontwikkelt zich niet in één keer, omdat verschillende soorten op verschillende tijden ontkiemen en ontwikkelen. Hierdoor ontstaat niet direct het gewenste beeld. Daar is wat geduld voor nodig.

 

Utrechts Landschap nieuwe eigenaar heide en bos

Tussen de zes nieuwe woonbuurten liggen de bosgebieden van het 'binnenbos' van Kerckebosch. De WOM en de gemeente Zeist dragen de gebieden gefaseerd over, waarna het Utrechts Landschap officieel eigenaar en beheerder is. Het is de eerste keer dat Utrechts Landschap een gebied midden in een woonwijk gaat beheren. Dat is nieuw en spannend, we zijn dan ook super trots dat deze bijzondere samenwerking is gelukt. De WOM en Utrechts Landschap werken ook samen aan nieuwe natuur, zoals het heideveld. Ook hier kunnen aanpassingen nodig zijn, afhankelijk van het aanslaan van de natuur. Bij het onderhoud helpen de schapen een handje mee.

 

Help ook mee tijdens de natuurwerkdagen

Jong en oud kan meewerken aan het behoud en herstel van natuur en landschap dichtbij huis. "Het is belangrijk dat we de zaailingen verwijderen. Alleen zo kan de heide goed groeien. Hierbij kunnen we hulp van de buurt goed gebruiken", vertelt Boswachter Joris van het Utrechts Landschap. Help tijdens de Natuurburendagen ook mee met de boswachter en andere vrijwilligers van Utrechts Landschap! Er zijn verschillende werkzaamheden gepland, zoals knippen, snoeien, trekken en meer. Meldt je ook aan voor de Natuurburengroep!

 

Downloads:

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>