Stroom uit planten voor wifi-hotspot in Kerckebosch Zeist

Stroom uit planten voor wifi-hotspot in Kerckebosch Zeist

Op het internet surfen via planten in de wijk, dat kan in Kerckebosch Zeist. Plant-e technologie maakt het mogelijk elektriciteit te produceren met levende planten. De komst van Plant-e draagt niet alleen bij aan een duurzaam Kerckebosch, maar is ook een investering in verder onderzoek naar deze vooruitstrevende groene technologie.

 

Hoe werkt het?

 

 

Het Plant-e systeem is het groenste energiesysteem ter wereld. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar is nu al veelbelovend. Kerckebosch heeft de primeur in Nederland wat betreft energie opwekken voor een wifi-hotspot. Verder is Kerckebosch na Zaandam (Hembrugterrein) en Ede (KennisAs Ede-Wageningen langs de A12) de derde gebruiker wereldwijd van dit schone energiesysteem. Aanleiding was de behoefte aan wifi-hotspots in de wijk, vertelt Evert-Jan Roelofsen, directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch. "Door het aanleggen van een hotspot kunnen mensen hun mobiel opladen, surfen op het web en elkaar ontmoeten. Het gebruik van planten als producent van schone energie past bovendien bij de duurzame ambities die we hebben voor Kerckebosch. We zijn dan ook erg trots dat we mee kunnen werken aan zo een innovatieve technologie als Plant-e. De provincie Utrecht maakt dit mede mogelijk".

 

Schone stroom op schoolplein
Het schoolplein van het Christelijke College Zeist (CCZ) is één van de locaties in Kerckebosch waar een wifi-hotspot met schone stroom gevestigd wordt. Naast Plant-e wordt ook geëxperimenteerd met zonne-energie uit de PV-Bloem, energyfloors op het pannaveldje en een Energiefiets. Deze innovatieve technieken leveren stroom aan de oplaadpunten. Zo kunnen leerlingen in de buitenlucht gebruik maken van Wifi en hun mobiel opladen mét schone stroom.

 

 

Investeren in verder onderzoek
Het opwekken van energie via planten kan met elk type plant die met hun wortels in natte grond kunnen staan. Kerckebosch wil nog experimenteren met groenten en/of kruidenplanten. Daarbij werkt ze mee aan het onderzoek en de verdere ontwikkeling van Plant-e.

 

Hoe werkt het?
Bij het opwekken van energie gaat het voornamelijk om de bacteriën. Wanneer de plant groeit, scheidt het afvalstoffen (organisch materiaal) uit via de wortels. Deze afvalstoffen worden afgebroken door bacteriën en bij die afbraak komen elektronen vrij. Door de koppeling van elektroden ontstaat er bruikbare elektriciteit. Van het begin af aan wordt er continu stoom gegenereerd door de planten, dag en nacht. Pas wanneer het systeem stijf bevroren is stopt het leveren van stroom, maar bij dooi start het ook uit zichzelf weer op. Het systeem van Plant-e vraagt weinig onderhoud. Voldoende (regen)water en 1 keer in het jaar schoonmaak volstaan. Plant-e komt voort uit de ontdekking en onderzoek naar het produceren van elektriciteit met levende planten aan Wageningen Universiteit door Marjolein Helder en David Strik.

 

Meer informatie over Plant-e: www.plant-e.com

 

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>