Bank als monument voor bewoners Kerckebosch

Bank als monument voor bewoners Kerckebosch

Een balkonhek en baksteenscherven in beton: de bank op de plek van de Prinses Ireneflat is gemaakt van sloopmateriaal uit de oude flats. Een nieuw kunstwerk, als herinnering aan de wijk van toen.

 

Een betonnen muurtje, versierd met een mozaïek van baksteenscherven. En een metalen balkonhek als frame, met daarin eikenhouten latten om op te zitten. Drie rechthoekige nisjes in het muurtje vormen een venster op het verleden: een oude foto van de flats in de jaren 60, een plattegrond, en onderaan de wens van oud-bewoners voor een mooie toekomst in het nieuwe Kerckebosch, gegraveerd in de 'laatste steen' van de wijk. Vanaf de bank kijk je uit op het heideveld.

 

 

Monument voor de wijk
Kunstenaar Frank Halmans ontwierp de herinneringsbank op verzoek van bewoners uit de flats: 'Ik werk het liefst met dagelijkse, herkenbare voorwerpen, maar dan net even anders. Een bank is een bank, je kunt erop zitten en er tijd doorbrengen. Misschien is niet iedereen zich ervan bewust dat het kunst is, maar hopelijk zet het mensen wel aan het denken.'

 

Volgens Frank is niet iedereen thuis in de beeldende kunst. 'Daarom is het zo belangrijk dat het verhaal van de omgeving er duidelijk in doorklinkt.' Dat was ook de wens van de voormalige bewoners. De bank als monument voor het wonen in de wijk, als metafoor voor je beschermd weten. 'Door het gebruik van sloopmateriaal nodigt de bank uit om stil te staan bij hoe het vroeger was.'

 

Tegels van de muur getikt
Het begon met een berg bakstenen. Het resultaat is een sobere, modernistische bank. Frank: 'Bewoners kozen hiervoor losse elementen uit eerdere schetsen. Hiervan heb ik een nieuw ontwerp en een maquette gemaakt. Voor het materiaal ging ik samen met de uitvoerder naar de sloopflats. Daar vonden we een aantal geschikte hekken. En met een hamer heb ik wat tegeltjes van de muur getikt.'

 

Kunst maken voor de openbare ruimte is vooral veel regelwerk, vertelt Frank. 'Je zoekt de bedrijven erbij die je idee kunnen uitvoeren. Zo is de betonnen muur in Den Bosch gegoten. Een staalconstructiebedrijf zorgde eerst voor het fundament van de muur, een betonfirma voor de mal. Hierin heb ik eerst de bakstenen scherven tegen de wand geplakt, waarna het beton is gegoten. Vervolgens heb ik de stalen onderdelen aan de muur laten monteren.'

 

Bewonersinitiatief beloond
De plattegrond op de muur is de lange Prinses Margrietlaan en haaks erop de kortere Prinses Irenelaan. Frank: 'Een verwijzing naar het oude, wat strenge stratenpatroon. De vernieuwde wijk is juist heel erg organisch - een enorm contrast met hoe het was. Je kan je bijna niet voorstellen hoe anders Kerckebosch 10 jaar geleden was.'

 

Frank vindt het bijzonder dat dit bewonersinitiatief is gehonoreerd, ondanks een klimaat van bezuinigingen. 'Mensen hebben hier prettig gewoond en zo blijft toch die herinnering bestaan. En volgens mij zit-ie lekker ook!'

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>