Lichtdieren markeren buurten in Kerckebosch

Lichtdieren markeren buurten in Kerckebosch

De Kerckeboschlaan heeft een nieuw en speciaal type verlichting: GOBO–belichting. Een projector schijnt aan het begin van elke buurt een 'lichtontwerp' op de grond. Dieren hebben hierin de hoofdrol. Met veel plezier werkte kunstenaar Lenneke van der Goot aan de ontwerpen.

 

 

Lenneke vertelt: "Na mijn kennismaking met de wijk en het doen van research besloot ik de dieren in Kerckebosch in de hoofdrol te zetten. Want in de veelzijdige natuur van de wijk leven veel dieren zoals de uil, hagedis en de vleermuis. Je ziet ze niet altijd, ze zijn er wel! En door de veranderende natuur zijn mogelijk in de toekomst ook de ree en de vos te zien in de wijk".

 

"Wat Lenneke bedacht heeft lijkt heel simpel, maar beantwoord in alle opzichten en voor 100% aan de vraag die we aan de ontwerpers gesteld hebben", aldus Evert Jan Roelofsen, directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij en tevens voorzitter van het kwaliteitsteam.

 

Elk dier wordt in een cirkelvormige projectie afgebeeld, met een andere achtergrondkleur en -patroon. "De combinatie van deze weergave is vergelijkbaar met een combinatie die ik ook terugzie in Kerckebosch: een woonwijk in een natuurlijk omgeving, het samensmelten van natuur en cultuur", aldus Lenneke. Jurylid Henk van den Bosch van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving Zeist beoordeelde mede de ontwerpen. "Het ontwerp van Lenneke is een prachtige vertaling van haar stijl in een lichtontwerp. De ontwerpen vormen samen één geheel maar zijn, door verschil in kleur, patroon en figuratie per projectie uniek", vertelt hij.

 

Entree van de woonbuurt
De gobo-belichting schijnt op de kop van elke woonbuurt. De snelheid waarmee je de projecties passeert bepaalt de zichtbaarheid van het ontwerp. Je ziet enkel opvallende elementen vanuit de auto of details wanneer je langs loopt. Zo heeft iedere buurt, zodra het donker wordt, zijn eigen persoonlijke en herkenbare 'lichtkunstwerk'.

 

Prijsvraag

Voor het ontwerp van de vijf projecties is begin 2016 een prijsvraag uitgezet onder drie kunstenaars. De jury riep beeldend kunstenaar Lenneke van der Goot uit tot winnaar.

 

Eén plan voor alle verlichting

De projectverlichting via de UrbanScene projectoren van Philips is één van de onderdelen uit het Lichtplan van Kerckebosch. Het plan geeft richtlijnen en randvoorwaarden voor de verlichting dat past bij Kerckebosch: duurzaamheid met respect voor de natuur. Zo heeft elk deel van de wijk zoals de hoofdwegen, buurten en het voetgangersgebied het meest passende licht. Licht en masten zijn op elkaar afgestemd voor een mooi totaalbeeld.

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>