#1 Weelderig wilde bloemenberm

#1 Weelderig wilde bloemenberm

Van reukgras, schapenzuring, ogentroost tot hazenpootje, klaver, valse salie en akkerviool. Weelderig bloeien de bermen in Kerckebosch. Samen met Cruydt Hoeck, een bedrijf dat wilde zaden oogst, hebben landschapsarchitect Paul Kersten van wUrck en ecoloog Ronald Goderie kleurrijke kruidenmengsels samengesteld. Een mengsel geschikt voor de zon en een mengsel voor schaduwplekken.

 

Paul Kersten: 'We hebben meer dan 50 soorten wilde bloemen en kruiden ingezaaid die zomers vrolijk de randen van parkeerplaatsen en gebouwen kleuren. Niet alleen een feest voor het oog, maar ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Zo maken we Kerckebosch nog groener.' De eerste jaren zal de kruidenlaag rijk groeien, op den duur blijven alleen die soorten over die perfect passen op hun standplaats.

 

Groeien en bloeien, zaaien en maaien

In het voorjaar is het soms lastig te zien wat er harder groeit: kruidenmengsel of onkruid. Het kruidenmengsel ontwikkelt zich niet in één keer, omdat verschillende soorten op verschillende tijden ontkiemen en ontwikkelen. Hierdoor ontstaat niet direct het gewenste beeld. Daar is wat geduld voor nodig.

 

Vanaf het voorjaar tot in de nazomer bloeien de vele verschillende planten van het kruidenmengsel. Na de bloei ziet het kruidenmengsel er even wat minder mooi uit. Dit is de periode waarin de verschillende planten zaden produceren om het volgende jaar weer te kunnen groeien en bloeien. De ene soort slaat beter aan dan de ander en zo ontstaat er na verloop van jaren een gras- en kruidenvegetatie die perfect past bij de omstandigheden van Kerckebosch. De meeste onkruiden verdwijnen uiteindelijk ook.

 

 

Onderhoud & maaien
Flora Nova onderhoudt ca 2 jaar het groen in Kerckebosch na de aanleg. "We maaien de bermen 1x per jaar, na de bloei en de "zaadval". Deze winter wordt er weer gemaaid in Kerckebosch. Na het maaien laten we het groen nog een week liggen zodat het goed kan uitdrogen. Zo komen de zaden het beste in de grond, zodat het volgend jaar weer kan opbloeien", vertelt Walter van der Wal van Flora Nova.

 

"Voor of tijdens de bloei kan er niet gemaaid worden, dan maken we de zaaddoosjes van de bloemen en kruiden stuk. Als het onkruid te hard groeit, dan schoffelen we tussentijds, of verwijderen we de ongewenste soorten met de hand. Maar wat in de eigen tuin een onkruid is, kan in de berm tot het kruidenmengsel horen. Alle gekozen kruidensoorten passen hier in het gebied, op de droge grond van Kerckebosch."

 

Kruidenmengsels

 

 

 

Download alle soorten uit het kruidenmengsel

 

 

Lees meer verhalen

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>