TS-20150330_23-BomenPlanten_s

12 zomereiken nieuwe stek in Kerckebosch Zeist

13.04.2015

Twaalf zomereiken bij de Prinses Irenelaan hebben sinds maandag 30 maart een nieuwe plek. Een verplantmachine tilde de bomen met kluit en al uit de grond en bracht ze één voor één naar hun nieuwe plaats in de wijk. Het behouden en verplanten van gezonde bomen is onderdeel van de duurzame vernieuwing van de wijk Kerckebosch. Op deze manier blijven mooie en gezonde bomen behouden voor de wijk en haar bewoners.

 

 

 

De bomen hebben een nieuw thuis gekregen op een open plek bij de Graaf Adolflaan en bij het project Booming in de buurt Bosgaarde. De eiken zijn met circa 25 jaar relatief jong, hebben een hoogte van 9 meter en een stamdoorsnede van ongeveer 20 centimeter. Bij het verplanten steekt een verplantmachine de kluit los uit de bodem. Daarbij sluit een soort lepel zich om de kluit heen om wortelschade en grondverlies te voorkomen. Vervolgens rijdt de verplantmachine met boom en al naar de plek van bestemming. In Nederland kunnen zomereiken wel 300 jaar worden. Op hun nieuwe plek hebben de bomen alle tijd en ruimte om oud en monumentaal te worden.

 

Liever verplanten dan rooien
Voor Evert Jan Roelofsen, directeur van Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch, is het behoud van gezonde bomen een logische keuze. 'Het is eenvoudiger om nieuwe bomen van de kwekerij aan te schaffen. Maar wij hebben niet voor niets duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Als bomen er goed uitzien en geschikt zijn om te verplanten, kiezen we bewust voor verplanten en niet voor rooien.' Toch is het de eerste keer dat deze operatie in Kerckebosch plaatsvindt. Evert Jan: 'Verplanten is helaas niet altijd een optie. Bomen moeten niet alleen gezond zijn, maar ook vrij staan zodat de wortelkluit goed losgemaakt kan worden. Ook nabij gelegen kabels en leidingen kunnen een kink in de kabel vormen. Deze mogen niet beschadigd raken door verplantwerkzaamheden.'

 

Ecologische en economische waarde
In de praktijk is de keuze voor verplanten of rooien vooral een kostenafweging, is de ervaring van Erwin Reinhard, projectleider bij de Nationale Bomenbank. Ontwikkelaars kijken vaak in de eerste plaats naar de portemonnee en planten liever jonge bomen terug. Het duurt dan jaren voordat deze bomen volgroeid zijn. 'Een gezonde, vitale boom vertegenwoordigt naast een esthetische en ecologische waarde, echter ook een economische waarde,' legt Reinhard uit. 'Verplanten van een volwassen boom is ongeveer de helft goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe bomen van hetzelfde formaat. Dus waarom een boom rooien als deze door verplanting op een andere plaats hergebruikt kan worden? Zo kun je monumentale bomen behouden én doe je omwonenden een groot plezier.'

 

Nationale Bomenbank
Uitvoerder is de National Bomenbank. Jaarlijks verplanten zij honderden bomen door het hele land. Sinds het najaar van 2014 staat de teller al op 800 exemplaren. Ook heeft de Nationale Bomenbank een boomregistratiesysteem waarin overtollige bomen staan geregistreerd die zo hun weg vinden naar een nieuwe omgeving. Een zorgvuldige werkwijze is bij het verplanten van bomen van groot belang. Om goed aan te kunnen slaan is een nieuwe groeiplaats met een voedingsrijke bodem nodig met voldoende ruimte om te kunnen groeien.

 

Foto's van verplanten (klik op de foto voor vergroting)

 

 

 

Bekijk meer foto's op de Facebookpagina van Kerckebosch

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>