Woongoed Zeist Flat 11 - 1

Duurzame renovatie Zwaluwnest voorbeeld voor andere corporaties

21.10.2020

De renovatie van flat 11 aan de Prinses Margrietlaan schiet al op. Flat 11 ook wel Zwaluwnest, is de eerste flat in Zeist die na een renovatie helemaal 'gasloos' wordt. Een bestaand gebouw zó energiezuinig maken, is sowieso bijzonder. De hoogwaardig isolatie van de gevel, de ramen van triple glas en het dak vol met zonnepanelen maken het gebouw bijna energieneutraal. Andere woningcorporaties komen graag langs om te leren van deze duurzame renovatie.

 

Comfortabel

Ook in hun appartement gaan de bewoners van Zwaluwnest erop vooruit. Alle woningen krijgen een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Een brede schuifpui naar het balkon zorgt voor een mooi uitzicht en veel lichtinval. En alle appartementen krijgen een geluidsarme warmtepomp om de woning en het water te verwarmen. Voor de huurders van Woongoed Zeist betekent dit dat hun energierekening straks flink lager wordt en de woning een stuk comfortabeler.

 

Proefproject

De renovatie laat goed zien hoe je een bestaande flat kunt verduurzamen. Het vernieuwde appartementengebouw is straks energiezuiniger dan de gemiddelde nieuwbouwwoning. Voor andere corporaties is de renovatie van flat 11 een proefproject, ze kunnen leren van de ervaringen die hier worden opgedaan.

 

Veiligheid

Woongoed Zeist pakt ook de entree, lift en bergingen aan. Bezoekers bellen straks aan via een videofoon. Camerabewaking en led-verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes moeten zorgen voor een veiliger gevoel.

 

Openbare ruimte

Tijdens de renovatie logeren de bewoners buitenshuis, zodat zij geen overlast hebben van de werkzaamheden. Begin 2021 is de renovatie klaar en keren de bewoners weer terug naar hun opgeknapte woning. Dit najaar gaat gemeente Zeist met bewoners in gesprek over de inrichting van de openbare ruimte rondom Zwaluwnest. Uiteindelijk past ook de gerenoveerde flat mooi in het straatbeeld van het vernieuwde Kerckebosch Zeist.

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>