Uitreiking Falco award

Kerckebosch Zeist heeft de mooiste openbare ruimte van Nederland

07.10.2016

Openbare Ruimte Kerckebosch bekroond met Falco Award

 

Kerckebosch Zeist mag zich een jaar lang de beste openbare ruimte van Nederland noemen. Tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte op 7 oktober 2016 in Leeuwarden won Kerckebosch Zeist deze titel. Stationspleinen Arnhem en Rotterdam hadden het nakijken.

 

Paul Kersten van bureau wUrck voor architectuur, stedenbouw en landschap is met zijn team sinds 2010 betrokken als landschapsarchitect bij Kerckebosch. Kersten: "De award is een beloning voor integrale ontwikkeling stad en natuur, samen met bewoners uit de wijk. In Kerckebosch lopen natuur en bebouwing naadloos in elkaar over. Met energieplein als climax. Dat is pas 100% DuurSaam!" Paul Kersten en directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch presenteerden vandaag het plan voor Kerckebosch aan de driekoppige vakjury. Criteria waar op gescoord werd waren 'gebruik', 'duurzaamheid' en 'ruimte'.

 


Unieke buitenruimte
Kerckebosch Zeist zet vol in op een unieke buitenruimte. Stad, natuur, privé en openbaar gaan naadloos in elkaar over. Vanuit de voordeur staan bewoners direct tussen heide en bos. Natuur en wonen staan naast elkaar. Volgens Kersten is de kracht van het ontwerp van de openbare ruimte in Kerckebosch dat alles in één hand is ontworpen en samen met gebruikers en beelden kunstenaars is uitgewerkt. Met speciaal ontworpen meubilair, totempalen, lichtmasten en lichtplan.

 

 

Falco Award
Elk jaar reikt Falco, leidend producent van straatmeubilair, de prijs uit voor de mooiste openbare ruimte van Nederland. Dat kan een mooi park zijn, maar ook een aansprekend plein, gevarieerde winkelstraat of prettige woonwijk. Dit jaar boog de driekoppige jury zich over 3 genomineerden: Arnhem (Stationsplein), Rotterdam (Stationsplein) en het integrale ontwerp van de openbare ruimte van Kerckebosch Zeist. De Falco Award krijgt net zoals eerdere editie een prominente plek in de openbare ruimte: beloning voor integrale ontwikkeling stad en natuur, samen met bewoners uit de wijk.

 

 

DuurSaam kom je verder
Kerckebosch wordt steeds meer gezien als voorbeeld van duurzaamheid voor andere woonwijken in Nederland. Volgens directeur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch, Evert Jan Roelofsen, zijn de diverse initiatieven een bewijs van hoe duurzaamheid steeds meer integraal onderdeel uitmaakt van de vernieuwing van Kerckebosch. 'We geven bewoners en onze partners dan ook alle ruimte voor nieuwe initiatieven zoals het laatste buurt-sportinitiatief Calisthenics. Of het nu om grote of kleine stappen gaat, we kijken vooral naar wat mogelijk is. Duurzaamheid is in onze overtuiging: groen, leuk en iets wat je samen kunt doen. Op die wijze kom je met duurzaamheid verder.'

 

 

Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist
Kerckebosch wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 800 – 1000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld, waaronder ten minste 45 prachtige vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Seyster Veste de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch B.V. (WOM Kerckebosch B.V.) op. Meer informatie via www.kerckeboschzeist.nl

 

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>