sloop_informatiecentrum_2

Kerckebosch Zeist sloopt informatiecentrum circulair

22.11.2019

<widget><id>4157</id><onload>onLoadMovieplayer</onload></widget>

 

Sloopmaterialen gaan van kerk naar watertoren Overvecht Utrecht

Het voormalig gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Lodewijklaan 15, waar tot augustus het informatiecentrum Kerckebosch Zeist was gevestigd, is sinds kort volledig gesloopt. Op deze plek komen volgend jaar maximaal 12 woningen terug. Het slopen van het gebouw gebeurde volledig circulair, en een flink deel van de materialen gingen voor hergebruik naar de watertoren in Utrecht Overvecht. Een bewuste keuze die past bij de natuurinclusieve wijkvernieuwing waar Kerckebosch Zeist om bekend staat.

 

Machinaal en met de hand

Eerste stap was het zogenaamde schoonslopen van de binnenkant van het gebouw. Sloopbedrijf Bottelier en een hele grote groep vrijwilligers haalde met de hand alle deuren, kozijnen, plafondplaten, elektra en glas weg. Materialen die straks allemaal in de watertoren worden hergebruikt. Hierna volgde de sloop van het gebouw zelf. Ook hier gold: waar het kan circulair. Met machines werden de zware onderdelen als trappen, houten balken en vloerdelen verwijderd. Daarna kon het gebouw tegen de vlakte. Eind oktober waren alle sloopwerkzaamheden afgerond.

 

Bestemming bekend

Bijzonder hier is dat de bestemming voor de sloopmaterialen al vooraf bekend was. Hergebruik in Kerckebosch zelf bleek niet mogelijk. De materialen aanbieden op een circulaire marktplaats van vraag en aanbod was niet nodig. Op initiatief van de Wijkontwikkelingsmaatschappij gaan de materialen voor hergebruik naar de watertoren in Utrecht Overvecht. 'Hoe mooi is het als je 100% zeker weet dat de materialen goed terechtkomen,' vindt directeur Wijkontwikkelingsmaatschappij Evert Jan Roelofsen. 'Van een maatschappelijke bestemming als kerk en informatiecentrum, krijgen de materialen in de watertoren opnieuw plek in een gebouw met een maatschappelijke functie'.

 

Urban mining

'Het circulair slopen van panden gebeurt steeds vaker', merkt Klaas van 't Land, senior-adviseur bij sloopbedrijf Bottelier. 'Ook is er steeds meer belangstelling voor ongeschonden hergebruik, recyclen en upcyclen. Je voorkomt verspilling van schaarse grondstoffen, draagt bij aan de CO2-reductie, en bespaart op de kosten van nieuwe materialen. Ontwikkelaars en corporaties zien steeds meer de voordelen van circulair. De materialen die je met urban mining uit een pand haalt zijn tenslotte geld waard.'

 

Vroeger heel gewoon

'In feite is de cirkel weer rond', concludeert Van 't Land. 'Vroeger was circulair slopen heel gewoon omdat het goedkoper was. Toen volgde een periode waarin alles naar de stort ging. En dat had puur met geld te maken. Inmiddels zijn we het wel verplicht aan onszelf en onze omgeving om circulair te slopen, denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van CO2 en stikstof bij het nieuw maken en transporteren van de bouwmaterialen die we door circulair slopen al hebben'. Ook nu blijft het een uitdaging hoe je urban mining kunt koppelen aan een rendabel businessmodel. Maar hergebruiken is volgens Van 't Land ook gewoon leuk. 'Ook thuis probeer ik zoveel mogelijk te hergebruiken. Ik maak er voor mezelf een sport van.'

 

Herontwikkeling

Op de locatie van het voormalig informatiecentrum Kerckebosch aan de Graaf Lodewijklaan 15 start volgend jaar de bouw van maximaal 12 woningen. Dit is een van de laatste bouwprojecten in de vernieuwing van Kerckebosch Zeist. In 2020 start de herontwikkeling van de watertoren in Utrecht Overvecht. Naast enkele woningen, een restaurant en vergaderruimtes, komen er ook ruimtes met een buurtfunctie.

 

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>