TS-20150402_23-NieuwKB_s_lichtmast

Kerckebosch gaat ‘s nachts dimmen

17.03.2016

Vanaf eind maart gaat Kerckebosch in enkele woonbuurten de verlichting op straat dimmen. Tussen 23 en 5 uur neemt het LED-licht in de totale wijk met 30% af. Daardoor wordt het licht intiemer van sfeer.

 

Waarom dimmen?
Licht dimmen past goed binnen de duurzame ambities van Kerckebosch. 'Het dimmen van LED-licht tot halve sterkte levert een forse energiebesparing op van 40-45% per mast, legt Richard Boerop, lichtconsultant van Philips uit. 'Ook zoogdieren en vogels in de natuur hebben dan minder overlast door lichtvervuiling. Teveel licht 's nachts verstoort het bioritme en gedrag van dieren.' Buurten die grenzen aan bosrijke gebieden krijgen daarom dimbaar licht. Met deze dimbare masten kan de energiebesparing in de hele wijk oplopen tot 20%

 

Fietspad of rijweg: andere lichtsterkte
Over verlichting valt nog veel meer te vertellen. Boerop: 'Straatverlichting is sowieso niet overal even sterk. Langs hoofdwegen en in buurten zoals het centrumgebied waar veel mensen en verkeer komen, is heldere verlichting juist belangrijk. Voor een goed zicht op de weg en het verkeer, en voor een sociaal veilig gevoel. In woonbuurten en langs fiets- en voetpaden volstaat minder sterk licht. Daar is vooral belangrijk dat er 's nachts genoeg licht is om op straatniveau gezichten te herkennen.'

 

  
De Kerckeboschlaan vormt straks een grens tussen gebieden met gedimd en niet-gedimd licht.

 

Waar wel dimmen?
Om ongeveer 23 uur gaat het licht in de buurten Bosgaarde, De Hout, Stuifduinen, Op de Hei en De Bosrand op halve stand. Behalve op plekken waar verlichting belangrijk is voor een sociaal veilig gevoel, zoals bij entrees van appartementengebouwen en de achterpaden van nieuwbouw MeerZeist.

 

Waar niet?
In De Boswachterij, Graaf Lodewijklaan, Bij de Hoge Dennen en het Centrumgebied langs Hoog Kanje met CCZ, Binnenbos, Brede School, het winkelcentrum en aangrenzende parkeerplaatsen blijft het licht op volle sterkte.

 

Duurzame wijk
Licht dimmen levert dus een flinke besparing in energie op. Dat geldt ook voor het gebruik van LED-licht. Dit is zuiniger in gebruik en gaat langer mee dan gloeilampen. De speciaal voor de Kerckeboschlaan ontworpen stalen lichtmasten behoren bovendien tot de duurzaamste van de wereld. Zo draagt Kerckebosch ook met de straatverlichting bij aan energiebesparing.

 

Eén plan voor alle verlichting
Het Lichtplan van Kerckebosch geeft richtlijnen voor verlichting die past bij Kerckebosch: duurzaam, met respect voor de natuur. Elk deel van de wijk, zoals hoofdwegen, buurten en voetgangersgebied, heeft het meest passende licht. Licht en masten zijn op elkaar afgestemd en vormen een mooi totaalbeeld.

 

Meer weten over de invloed van licht op de natuur? Kijk op: www.lichtopnatuur.org

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>