concept-wonen-alleen

Nominatie voor Kerckebosch Zeist als meest natuurinclusieve wijk

29.01.2019

Kerckebosch Zeist is genomineerd als meest natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. De prijsvraag Bouwen en Biodiversiteit geeft een podium aan vernieuwende projecten die bouwen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Initiatiefnemers zijn DuurzaamDoor en de Participatietafel Biodiversiteit met deelnemers als IVN, LNV, provincie Noord-Holland, AM, Ballast Nedam Development en Wageningen University & Research. Tweede nominatie is voor Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord. Op 11 april 2019 tijdens Building Holland in de RAI wordt bekendgemaakt wie de winnaar is.

 

Ecologische visie

Al twaalf jaar ontwikkelt Kerckebosch zich vanuit een ecologische visie. Vanaf het begin van de vernieuwing staan natuur en wonen naast elkaar. Een gewaagde keuze waarvoor gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist terecht een compliment verdienen, vindt directeur Evert Jan Roelofsen van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch. 'Vanaf het prille begin is het versterken van de natuur, biodiversiteit en groen een belangrijk uitgangspunt. Toen we startten met de uitvoering van het plan was het nog crisis, toch is bewust gekozen om wel van start te gaan. Door stapsgewijs te ontwikkelen konden we sturen op behoud van groen en kwaliteit, én tegelijk inspelen op behoeften in de markt.'


Extra woonkwaliteit

Door bestaande natuur in Kerckebosch zoveel mogelijk te bewaren, is volgens Roelofsen juist extra woonkwaliteit ontstaan. Dit betekent bomen verplanten als het kan, in plaats van kappen. Maar ook kaphout hergebruiken voor speelplekken en bankjes, en overtollig water opvangen en afvoeren via wadi's en halfdoorlatende materialen. Daarnaast is geïnvesteerd in nieuwe natuur, zoals de aanplant van nieuwe heide in het bosgebied. Het Energieplein in het hart van de wijk is met stroom uit planten, E-bikes en bewegingstegels een proeftuin voor het opwekken van duurzame energie.


Organische werkwijze

Hierdoor is een unieke wijk ontstaan waar bewoners zo vanuit hun voordeur in het bos of op de hei staan. De organische werkwijze maakte het mogelijk om steeds andere oplossingen uit te proberen dan de gebruikelijke. En ontwikkelaars bij elke gronduitgave uit te dagen en verleiden om met duurzame projecten te komen als bijdrage aan dit prestigeproject. Bijzonder is de rol van het Utrechts Landschap dat eigenaar is van het groen in de wijk. Zij organiseren natuurwerkdagen en excursies om bewoners te enthousiasmeren en betrekken bij het onderhoud van het groen.


Bouwen en biodiversiteit

De prijsvraag geeft een podium aan opdrachtgevers die op vernieuwende wijze natuurinclusief bouwen, en zo anderen weten te inspireren. Aanleiding is de toenemende druk op stedelijk en landelijk gebied, en de effecten van de klimaatverandering die steeds beter voelbaar zijn zoals hittestress of overlast door regenwater. Bouwen met oog voor de natuur draagt volgens de initiatiefnemers bij aan een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier. Voorwaarde is dat natuur een vaste plek krijgt in het bouwproces vanaf het begin van de planvorming. 11 april maakt de jury bekend wie de winnaar is.


Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist

De gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 1.000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld, waaronder ten minste 58 prachtige vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Woongoed Zeist de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM) op.

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>