FabForest-10.jpg

Totempalen als wegwijzers in hart van de wijk Kerckebosch Zeist

24.01.2017

Het kunstenaarsduo Space Cowboys presenteerde hun ontwerp voor een serie eigentijdse totempalen getiteld Fabulous Forest. Zeven totempalen van hergebruikt Kerckebosch hout staan binnenkort als wegwijzers in het gebied rond de scholen, Binnenbos en het Christelijk College Zeist.

 

Route door hart van de wijk
Het centrumgebied van Kerckebosch staat volgens het inrichtingsplan van ontwerpbureau wUrck geheel in het teken van wonen, werken, ontmoeten en spelen in de natuur. Hekwerken passen daar niet bij. Ook niet tussen de verschillende deelterreinen van voorzieningen. Integendeel, deze plek vormt het hart van de wijk. Het is dé ontmoetingsplek waar jong en oud elkaar tegenkomt, scholieren, winkelend publiek, spelende kinderen, bezoekers van Binnenbos en bewoners uit de buurt. Om toch de entrees van de verschillende voorzieningen herkenbaar te markeren, heeft de WOM aan Space Cowboys gevraagd om 7 totempalen te ontwerpen als bakens en routing door het gebied. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in totaal 16 totempalen in het gebied staan.

 

Bos als verbindend element
Inspiratiebron voor het Kunstenaarsduo Space Cowboys was het vele bos in Kerckebosch. Beeldend kunstenaar Paul Keizer: 'We zochten naar iets wat alle scholen hier met elkaar verbindt. En dat is het bos. Deze wijk is met zoveel gevoel en respect voor het bos herontwikkeld. Het zit ook in de naam Kerckebosch. Elke school krijgt zijn eigen unieke totem dat een element verbeeldt uit het Nederlandse bos, een vos, ree, adder, havik of paddenstoel. Door symbolen uit het bos te gebruiken maken we de verwevenheid van Kerckebosch met het bos nog meer manifest.'

 

 

Elke plek zijn een eigen identiteit
Net als bij de indianen zorgen de totempalen in Kerckebosch voor oriëntatie en markering van een terrein. Keizer: 'De totem geeft een deelgebied identiteit. Daarvoor zorgen de vrolijk gekleurde iconische beelden die bovenop de houten palen staan. De gelijkvormige uitvoering zorgt voor eenheid en samenhang. Daarmee creëren we een routing door het hele gebied. Met een totemhoogte van 4,5 tot 5 meter weet je in een oogopslag waar je bent.'

 

 

Dichtbij om je heen kijken
De palen worden uitgevoerd in hergebruikt hout van gekapte bomen uit Kerckebosch, verduurzaamd en weersbestendig gemaakt. Bovenop prijkt de kunststof sculptuur. Op 28 september krijgen de eerste totempalen hun definitieve plek. Keizer: 'Daarmee krijgt Kerckebosch nog meer eigenheid. De heldere kleuren van de totempalen maken de wijk extra vrolijk. En de symbolen nodigen leerlingen uit om ook dichtbij goed om zich heen te kijken, naar de magie van het bos en alles wat daar leeft.

 

Sneakpeak totempalen

 

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>