Wereldprimeur: stroom uit planten voor wifi-hotspots in Kerckebosch

02.03.2015

Op het internet surfen via planten in de wijk, dat kan vanaf dit najaar in Kerckebosch Zeist. Plant-e technologie maakt het mogelijk elektriciteit te produceren met levende planten.

 

Het Plant-e systeem is het groenste energiesysteem ter wereld. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar is nu al veelbelovend. Kerckebosch heeft de primeur in Nederland wat betreft energie opwekken voor een wifi-hotspot.

 

Volgens directeur Evert-Jan Roelofsen van de Wijkontwikkelingsmaatschappij is het opwekken eenvoudig: "De plant groeit en geeft afvalstoffen af. Die worden vervolgens door bacteriën omgezet in elektronen en die vangen we op. Daar maken we dan stroom van, net zoals gebeurt bij het opwekken van zonne- en windenergie."

 

Schone stroom op schoolplein
Het schoolplein van het Christelijke College Zeist (CCZ) is één van de locaties in Kerckebosch waar een wifi-hotspot met schone stroom gevestigd wordt. Deze energie komt grotendeels door planten op het dak en groenten en kruiden aan de gevel. In totaal gaat het om een oppervlak van 100m2.

 

Daarnaast wordt ook geëxperimenteerd met zonne-energie uit de PV-Bloem en energyfloors op het pannaveldje. Deze innovatieve technieken leveren stroom aan de oplaadpunten. Zo kunnen leerlingen in de buitenlucht gebruik maken van Wifi en hun mobiel opladen mét schone stroom.

 

Lees meer over Plant-e

 

Bekijk het filmpje van RTV Utrecht

 

 Impressie van de nieuwe buitenruimte bij CCZ

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>