Wandeling

Kerckebosch zit vol met verhalen. Die we graag vertellen. En het mooist is het natuurlijk als je dat doet terwijl je in de wijk wandelt! Blijf als je wandelt zoveel mogelijk op de paden, zeker daar waar er net heide ingezaaid is. En respecteer de dieren en de natuur, hou rekening met de bewoners. 

 

Scan de qr codes voor de uitleg bij alle bijzondere punten. Maar download eerst even een qr reader. Dat kan via de appstore van jouw telefoon. Veel wandelplezier.

 

Opening wandeling Kerckebosch op 19 december

Opening wandeling Kerckebosch op 19 december

Wijkwethouder Marcel Fluitman verrichtte de openingshandeling in het Binnenbos in het bijzijn van een paar Kerckebosschers die betrokken zijn bij het tot stand komen van de wandeling. Via de qr-code of via ons youtube kanaal Wijkvereniging Kerckebosch kun je de video teruglijken, en ook nog spectaculair in 360 graden.

 

Lees meer

1. Kerckebosch nu

Kerckebosch nu


Kerckebosch is een wijk voor iedereen. Een bijzondere woonwijk waar iedereen kan wonen, arm of rijk. Met een grote verscheidenheid aan architectuur. En waar alle woningen kwaliteit uitstralen. Of je nu in sociale huur of vrije sector woont, in een eengezinswoning, zelfbouw of appartement.

 

 

Lees meer

2. Toegankelijk voor iedereen

Toegankelijk voor iedereen

 

Verscholen tussen de bomen ligt de Brede School Kerckebosch. Hier zijn de Damiaanschool en Wereldkidz Montessorischool gehuisvest. KMN Kind & Co verzorgt er de opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het ontwerp is van Hoogevest Architecten en trekt het onderwijs als het ware de natuur in.

 

Lees meer

3. Eigentijdse zelfbouw

Eigentijdse zelfbouw


Op de plek waar voorheen flats stonden, hebben 58 zelfbouwers hun eigen droomhuis gebouwd. Hierdoor is een prachtig woonlandschap ontstaan tussen de hoge bomen en stuifheuvels.

 

Lees meer

4. Nieuwe heide

Nieuwe heide


Door het verdwijnen van de flats aan de Prinses Margrietlaan, zijn de bosgebieden verbonden met het Utrechts Landschap en landgoed Heidestein. Hierdoor kunnen dieren en natuur hun eigen gang gaan. Voor kinderen liggen er speelaanleidingen gemaakt van Kerckebosch-hout.

 

Lees meer

5. Duurzaam slopen en bouwen

Duurzaam slopen en bouwen

 

Hier aan de Graaf Lodewijklaan was tot 2020 ruim 10 jaar informatiecentrum Kerckebosch gevestigd in een voormalige kerk. Dit gebouw is circulair gesloopt.

 

Lees meer

6. Organische woning

Organische woning

 

Op een van de zelfbouwkavels aan de Kerckeboschlaan staat een ecologisch én organisch ontworpen woning. Een woning die volledig uit natuurlijke materialen bestaat. Het huis maakt optimaal gebruik van zon, wind, licht, lucht, water en aarde. Dat zie je ook terug in het ontwerp.

 

Lees meer

7. Herinnering aan toen

Herinnering aan toen

 

Op de plek waar vroeger de Prinses Ireneflat stond, staat nu een herinneringsbank. Hij is gemaakt van materialen uit de oude flats aan de Prinses Irenelaan en Prinses Margrietlaan. Als je goed kijkt zie je baksteenscherven en het metalen frame van een balkonhek. De bank staat symbool voor het gedeelde lief en leed in de wijk van toen.

 

Lees meer

8. Bijzondere architectuur

Bijzondere architectuur

 

De vrije kavels in buurt Op de Hei kenmerken zich door een moderne bouwstijl met platte daken. De bomen die er vroeger stonden, zijn voor een deel blijven staan. De vliegdennen kunnen hier wel tegen, die hebben een penwortel. De eik en beuk zullen het moeilijker hebben.

 

Lees meer

9. Landgoed Heidestein

Landgoed Heidestein

 

Landgoed Heidestein van Utrechts Landschap ligt verscholen in de bossen bij Zeist. Door het verdwijnen van de flats aan de Prinses Margrietlaan is een verbinding ontstaan tussen Kerckebosch en het landgoed Heidestein. Hierdoor kunnen dieren en natuur hun eigen gang gaan.

 

Lees meer

10. Mooi wonen

Mooi wonen

 

In Kerckebosch woont iedereen mooi, dus ook in een sociale huurwoning. Aan de buitenkant zie je geen verschil in kwaliteit tussen sociale huur en vrije sector. Dit was een belangrijk uitgangspunt van de vernieuwing. Dit draagt bij aan de waardeontwikkeling van de woningen. En aan de waardeontwikkeling van de wijk als geheel. Daar profiteert uiteindelijk iedereen van.

 

Lees meer

11. Kerckeboschlaan

Kerckeboschlaan

 

De Kerckeboschlaan is de verbindende schakel tussen de buurten. Het is de enige doorgaande weg in de wijk. Bij de aanleg zijn zoveel mogelijk (monumentale) bomen behouden.

 

Lees meer

12. Duurzame community

Duurzame community

 

Elix is de eerste zelfvoorzienende, duurzame en circulaire ontwikkeling in Kerckebosch. De bewoners van de 14 woningen vormen een levendige community waar gemeenschapszin en betrokkenheid met de leefomgeving voorop staan. Hoe dat er precies uitziet, bepalen ze met elkaar.

 

Lees meer

13. Moestuinen, vleermuizen en wadi’s

Moestuinen, vleermuizen en wadi's

 

Back2theWoods in de buurt Bosgaarde bestaat uit 18 betaalbare eengezinswoningen die rug aan rug liggen. Hierdoor profiteren alle woningen maximaal van de bosrijke omgeving.
De speelplek naast Back2theWoods heeft een wadi. Een wadi is een ondiepe greppel bedekt met zand en gras.

 

Lees meer

14. Duurzame renovatie

Duurzame renovatie

 

De eerste flat aan de Margrietlaan stond op de nominatie om te worden gesloopt. De kwaliteit van de flat bleek voldoende om te renoveren. Hierdoor wist Woongoed Zeist 74 goedkope sociale huurwoningen voor de wijk te behouden.

 

Lees meer

15. Zorgvuldige bomenkap

Zorgvuldige bomenkap

 

De vernieuwing was ingrijpend. Er zijn bomen gekapt voor de aanleg van nieuwe woningen en wegen. En voor nieuwe natuur zoals heide. Samen met partners als het Utrechts Landschap is de natuur zoveel mogelijk weer teruggebracht in de wijk.
Het kappen van bomen was ook nodig om de bossen weer gezond te maken.

 

Lees meer

16. Bloeiende bermen

Bloeiende bermen

 

In Kerckebosch woon je in de natuur. De wijk bestaat uit vier typen landschappen: een eiken-beukenwoud, eiken-berkenwoud, het landgoed en de campus, en de hei. Elk gebied heeft zijn eigen bomen en beplanting. Bloeiende kruidenmengsels fleuren de bermen op. Zo is de natuur overal dichtbij.

 

Lees meer

17. Winkelcentrum Kerckebosch

Winkelcentrum Kerckebosch

 

Ook de buitenruimte van het winkelcentrum is meegenomen in de aanpak van de wijk. De straten, parkeervakken, het groen, de fietspaden en het straatmeubilair zijn vernieuwd en sluiten nu aan bij de rest van Kerckebosch.

 

Lees meer

18. Bewegen en ontmoeten

Bewegen en ontmoeten

 

Hier kan je trainen met je eigen lichaamsgewicht, op toestellen in de buitenlucht. Van Calisthenics, ook wel street workout genoemd, krijg je een krachtig en lenig lichaam. Deze sport groeit in Nederland, en ook in Zeist, uit tot een hechte community. Een gemeenschap waarbij mensen elkaar ontmoeten en van elkaar leren. En letterlijk in beweging komen.

 

Lees meer

19. Energieplein

Energieplein

 

Het Energieplein bevindt zich naast het Binnenbos. Deze proeftuin staat volledig in het teken van duurzaamheid. Er wordt stroom opgewekt door 4.000 planten van Plant-e technologie. Plant-e is een innovatieve groene technologie. Er wordt ook geëxperimenteerd met stroom uit de PV-bloem en de energyfloor op het pannaveldje.

 

Lees meer

Nieuwsbrief

<widget><id>3</id><onload>onLoadForm</onload></widget>