sized_Zandhagedis man op stam Heidestein 2013

De zandhagedis, heb jij hem al gezien?

03.05.2020

Zandhagedis...Zeister Pareltje

 

Het is volop lente! Wat een groene weelde om ons heen en hoe fris ziet alles er na een regenbuitje uit. De paddentrek is alweer geruime tijd voorbij en de reptielen zijn uit hun winterslaap gekomen. Dit laatste geldt ook voor de zandhagedis waarvan het mannetje inmiddels mooi op kleur is (Lacerta agilis, zie foto's).

 

 

De zandhagedis is een van de vier hagedissoorten die wij in Nederland kennen. Een beschermde diersoort waar we zuinig en trots op mogen zijn. Kenmerkend aan deze soort is het opvallende verschil in kleurpatroon tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes kleuren in de paartijd van fel grasgroen naar zelfs smaragdgroen. Wat mij betreft een van de natuurparels van onze provincie, Zeist en ...onze wijk Kerkebosch!

 

Er zijn namelijk al waarnemingen van de zandhagedis binnen onze wijk gedaan. Hoe bijzonder is dat! Mogelijk heeft u er al eens eentje gespot...Ik ben nieuwsgierig waar dit precies in de wijk is geweest en of hier nog meer beeldmateriaal van is. De wijk is na de herinrichting natuurlijker ingericht waardoor de zandhagedissen zich er steeds meer thuis kunnen gaan voelen.

 

Dichtbij onze wijk kun je de zandhagedis onder andere tegen komen in het gebied Heidestein-Bornia. Vorig voorjaar was ik op Heidestein en wees ik een aantal mensen op deze soort. Zij waren er verbaasd over dat wij in Nederland zo dichtbij huis zo'n mooie diersoort hebben. Voor meer informatie over dit beestje kun je hier kijken

 

Heeft u een zandhagedis (in de wijk) gezien, dan kunt u deze doorgeven via https://waarneming.nl/ met locatie en zo mogelijk met foto. U mag dat uiteraard ook bij mij doen, als u geen account wil aanmaken bij waarneming.nl; dan komt de waarneming alsnog via mij in de database terecht.

 

 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

<widget><id>17</id><onload>onLoadForm</onload></widget>