Bomenkap

Bomenkap

Het belang en nut van bomenkap

 

Ooit was, wat nu Kerckebosch is, woeste grond. Begin 19-de eeuw zijn de bomen aangeplant als productiebos voor de Staatsmijnen. Dat betekent dat de bomen alleen zijn aangeplant om te worden gekapt. Zonde!! Nu is daar geen sprake meer van. Tientallen jaren was er door de gemeente geen onderhoud meer gepleegd aan het bos. En dat kun je zien. Zo zijn er stukken bos die veel ongezonde bomen en rommelige, ongezonde ondergroei vertonen. De wijkontwikkelingsmaatschappij heeft het op zich genomen om de bossen gezond te maken. Kappen van bomen en ondergroei geeft weer meer licht en ruimte in het bos voor gezonde planten en struiken om te groeien en te bloeien. Misschien zal het er dan in het begin wat kaler uitzien, maar heel snel zal het bos mooier worden.
Onderhoud aan het bos kan het beste in de winter gebeuren. De vogels hebben dan nog geen nesten.

 

Woekerende exoten

 

Dit zijn soorten die origineel niet in ons land voorkomen. Voorbeelden zijn de Amerikaanse eik, Amerikaanse vogelkers en het krentenboompje. Deze bomen overwoekeren op termijn de andere, inheemse soorten. Die sterven en er blijft een bos over met maar één soort boom, namelijk de exoot. Diversiteit is heel belangrijk en daarom worden de exoten in het bos gekapt. De WOM zorgt ervoor dat er in de plaats van die exoten nieuwe, inheemse bomen geplant worden.
Er staan Amerikaanse eiken langs Hoog Kanje, enkele zullen worden gekapt om zo meer ruimte te geven aan de inheemse bomen en struiken.

 

Dode boomstammen

 

Sommige boomstammen zullen expres in het bos achtergelaten worden. Misschien vinden sommige mensen dat wat rommelig om te zien. Maar zo'n dode boom is een wereld op zich. Ga er maar eens dichtbij kijken wat daar zoal leeft. Mossen, korstmossen, paddestoelen, zwammetjes, heel veel verschillende soorten insekten en andere kleine kruipers. Heel bijzonder zijn de slijmzwammen, deze paddenstoel kan zelfs LOPEN!! Het gaat wel heel langzaam, een slak is ermee vergeleken een formule 1 auto. Al deze levensvormen eten langzaam de boom op en maken er weer vruchtbare grond (humus) van. Ook zoogdieren als muizen en egeltjes gebruiken de holle boom als schuilplaats, net als op de grond levende vogels.

 

Zo'n dode boom is dus een heel gevarieerde woonwijk, net als ons Kerckebosch zelf is.

Nieuwsbrief

<widget><id>17</id><onload>onLoadForm</onload></widget>