De bermen in Kerckebosch

De bermen in Kerckebosch

De bermen in Kerckebosch: onkruid of bijzondere kruidenvegetatie?


Onze mooie wijk heeft niet voor niets diverse prijzen gewonnen. Gevarieerde bebouwing temidden van bos, hei en prachtige wilde bloemen en grassen: een keuze die bij de ontwikkeling van de wijk bewust gemaakt is. Biodiversiteit als onderdeel van het wonen!
Vanaf het voorjaar tot in de nazomer bloeien de vele verschillende planten van het speciaal voor de wijk samengestelde kruidenmengsel. Na de bloei ziet het kruidenmengsel er even wat minder mooi uit. Dit is de periode waarin de verschillende planten zaden produceren om het volgende jaar weer te kunnen groeien en bloeien. De ene soort slaat beter aan dan de ander en zo ontstaat er na verloop van jaren een gras- en kruidenvegetatie die perfect past bij de omstandigheden van Kerckebosch. Om dit te realiseren is het noodzakelijk niet te vroeg te maaien. Het beste is 1x per jaar te maaien, na de bloei en de "zaadval" en na het maaien het maaisel nog een week te laten liggen zodat het goed kan uitdrogen. Zo komen de zaden het beste in de grond, zodat het volgend jaar weer kan opbloeien. Niet alleen de planten varen hier wel bij maar ook de insecten, vogels en kleine zoogdiertjes. De insecten beginnen zich dan terug te trekken voor de winterrust. De vogels eten nog even flink van de voedingsrijke bessen en zaden en de kleine zoogdieren leggen hun voorraden aan voor de winter.


Ook uitgebloeide planten hebben een eigen schoonheid: de pluizen van de distel, de schermen van de wilde peen waar mistdruppels zich op verzamelen, de zaaddozen van de klaproos, de pluimen en aren van de grassen.
Om onze wijk mooi te houden en zelfs nog mooier te maken wil het bewonersplatform Kerckebosch er bij de gemeente op aandringen in onze wijk niet eerder dan oktober te maaien. Uiteraard worden de paden wel het hele jaar door vrij gehouden.

 

Nieuwsbrief

<widget><id>17</id><onload>onLoadForm</onload></widget>